Translate

Wednesday 13 July 2022

MIS ON METSA KASUTUSALAD

 



30% meie maapinnast on kaetud metsaga. See on keeruline ökoloogiline süsteem, milles puud on domineerivad eluvormid. Metsad on tuntud ka kui maa kopsud ja miljonite loomade, taimede, puude ja inimeste kodu. Meie ökosüsteemis on erinevaid metsi, millel on oma tähtsus ja kasutusotstarve. Me võime nimetada puid "maa kaitsjateks".  

Mets on toiduallikas paljudele inimestele ja paljudele meie riigi piirkondadele ning on toitumisalase tähtsusega ja seda kasutatakse toidulisandina. See reguleerib veeringlust, mulla kvaliteeti, loodusvarasid ning loomade ja taimede mitmekesisust. 1,6 miljardi inimese sissetulek, elatis või olemasolu sõltuvad ühel või teisel viisil metsadest. 


Ilma puudeta maa peal elamine on lihtsalt võimatu ülesanne, sest isegi meie igapäevaelus on puid palju kasutusviise, mida ei saa teistega asendada. Vaatame mõningaid puude kasutusviise.



  1.  TAGAB VÄRSKE ÕHU

    

Mets neelab süsinikdioksiidi ja annab hapnikku kasvuks vajalike süsivesikute kõrvalsaadusena. See vähendab õhusaastet ning puud neelavad ja lagundavad lehtede pooride kaudu peamisi õhusaasteaineid, nagu maapinna osoon, vääveldioksiid, lämmastikdioksiid jne. 

 Maailmas on piirkondi, mille esialgne taimestik on puhastatud ja avatud pinnas on muutunud tolmuks. Ilma puude ja taimestikuta, et tuult aeglustada, mulda paigal hoida ja mulda niiskena hoida. Tugevad tuuled kannavad kuivanud tolmu sadade miilide kaugusele. Piisavalt puude ümberistutamine nendes piirkondades võib muuta pinnase taas terveks ja niiskeks, vältida tolmutorme ja taastada tervisliku ökosüsteemi.


  1. HOIA MAA JAHE

 Troopilised metsad on nagu maakera õhukonditsioneer. Metsad jahutavad maad aurustumisprotsessi kaudu. Vesi aurustub lehtede pinnalt. Vee konserveerimine õhuauruks eemaldab õhust soojuse. See protsess moodustab pilved ja aitab reguleerida kohalikku ja globaalset ilma, leevendades kliimamuutuste mõju. Metsad võivad linnades temperatuuri alandada kuni 8 protsenti. 


  1. PAKU KODU INIMESTELE JA LOOMADELE

  Mets on elupaigaks paljudele taimedele ja loomadele, kuna see loob neile sobiva keskkonna. Metsad on koduks umbes 80%le meie maailma maismaa bioloogilisest mitmekesisusest. Metsas elavad loomad, taimed, seened ja mikroobid. Metsas elab miljoneid loomaliike ja linde. See on olnud elatusallikas miljonitele planeedi taimedele ja loomadele. Mõned loomad vajavad rändel sama elupaika või metsa, mis sobib nende elupaigaga, et nad saaksid seal hõlpsasti elada. 


  1. METS LOOB MAGEVEEEVARUSTUSE

    Mets mängib mageveevarustuse loomisel olulist rolli nii pilvede tekitamise kui ka ligimeelitamise kaudu. 75% maailma mageveest pärineb metsast. Mets tekitab niiskust ja lisab pilvi. Puud tõmbavad pilvedest vett kuni lehtedeni, kus see muutub veeauruks ja hingatakse õhku. 

Puud aeglustavad ka kiiresti sademeid maapinnale. Ilma puude ja muude taimedeta suubub ta kiiresti jõgedesse, võttes endaga kaasa pinnase. 

 

  1. METS VÄLTI ÜLEUPUTUSI

     Puud kaevavad sügavale metsamaa sisse, see aitab murda ja kobestada mullaosakesi. See muudab pinnase läbilaskvaks ja laseb sellel imbuda sügavale maasse ja tagasi põhjavee alla, mis hiljem väljub allikatesse ja jõgedesse. See on kogu süsteem, kus vett hoitakse metsaaluse all.  


  1. METS LOOB VIHMA

     Ligikaudu 40% maismaa sademetest tuleb taimedelt, mis eraldavad lehtede pooride kaudu veeauru. Üks suur tamm suudab aastas läbi lasta 151 000 liitrit vett. Amazonase metsad tekitavad kuni 70% oma sademetest. Ülemaailmsed ilmastikumustrid võivad muutuda veelgi ebastabiilsemaks ja äärmuslikumaks, kui metsade hävitamine jätkub.


  1. METSA ABI ÖKOLOOGILISES TASAKAALUS

   Mets pakub elupaika erinevatele taimedele ja loomadele. Mets puhastab keskkonda ja hoiab piirkonna veeringet korras. See säilitab keskkonnas süsinikdioksiidi ja hapniku tasakaalu. See annab toitu kõigile inimestele ja loomadele ning varustab värsket vett. Mets on suurepärane helisummutaja. 


    METS MÄNGIB PLANEEDIL OLULINE ROLL, KUNA METS ON PIIRAMATA ASJADE TOOTJA JA PAKKUMINE. METS ON MEIE ELLUJÄTMISEKS OLULINE NING AITAB MEID IGAPÄEVASES TEGEVUSES, KUI SAAMME NII PALJU ASJU, MIDA KASUTATAKSE IGA PÄEV. 

ON PALJU KODUMINE METSAETTEVÕTEID JA METSAMAJANDUS, KES TEEVAD SUURED SAMMUD MEIE METSAMAADE SÄILITAMISEKS. ME MITTE AINULT METSA KASUTAMA, VAID PÜÜDAMA SEDA KA SÄILITADA NING ISTUTAMA ROHKEM PUID NING FORMAA METSSE, ET MEIE KESKKOND ELUS HOIDA NING ÖKOLOOGIAT TASAKAALUSTADA, ET MEIE TULEVASED PÕLVKONNAD ELUSKIRJAD.

Read

More:https://metsahooldus.blogspot.com/2022/07/miks-metsad-on-olulised-ja-kuidas-me.html


No comments:

Post a Comment

Miks metsamaa on hea investeering?

Metsad on olnud seal kõige meid ümbritseva algusest peale. Metsad tähendavad paika, mis on välja kujunenud ja olnud miljonite loomade ja tai...