Translate

Monday 11 July 2022

PUIDU TÖÖ | Metsaabc

 PUIDU TÖÖ

    Puidu ülestöötamine on metsade majandamisel tehtav toiming, mis nõuab valitud meetodite ranget järgimist. Puidu ülestöötamisel on palju põhjuseid, näiteks teatud tüüpi liikide meelitamine ja teatud tüüpi metsade kontrollimine, et seal kasvaks, ja palju muud.

Samuti aitab ülestöötamine vähendada metsas süttimisohtu. Õige uuendamine soodustab puude intensiivset kasvu. metsa ülestöötamise hind ,Mets nõuab õiget lähenemist puude hooldamisele ja taastamisele, sest valed meetodid või võtted võivad põhjustada metsa kahjustamist. Uuendusraie kiirendab erinevate liikide kasvu.



ERINEVAD PUIDU VARUSTAMISE MEETODID

SELGE LÕIK

VARJUPUIT

SEEMNEPUU

RÜHMA VALIK

ÜHE PUU VALIK


SELGE LÕIK

   See on esimene ja kõige tüüpilisem metsaomanike tegevus. See on parim viis metsa tootlikuks muutmiseks ja puuliikide kasvu võimaldamiseks. See on kõige tõhusam ja lihtsaim viis puidu eraldamiseks määratud alalt. Lageraie hõlmab kõikide antud ala puude mahavõtmist. Seda tehnikat kasutatakse sageli männimetsades, kuna nende kasvamiseks on vaja korralikku päikesevalgust ja lehtpuumetsades meeldivad ka männimetsad, kirss, vaher jne. See meetod pakub elupaika mitmesugustele metsloomaliikidele.


EELISED

Pakub päikesevalgust noorematele puudele.

See aitab taastada liike, mis varju ei talu

Parandab külvamist ja idanemist

See meetod vähendab pinnase häirimist, kuna kõik puud lõigatakse korraga.


VARJUPUIT

      Turberaiete meetod on metsaraiete edenemine, mis viib konkreetse liigi uue külvi rajamiseni ilma istutamiseta. Selle meetodi korral eemaldatakse täiskasvanud puud 2–3 saagikoristusega, mille kestus on 10–15 aastat. See on säästlik saagikoristuse viis keskkonda kahjustamata.

Seda meetodit ei saa kasutada madalate juurtega puude puhul, kuna need on pärast ümbritsevate puude eemaldamist tuulele rohkem avatud.


EELISED

See kaitseb noori taimi ebasoodsate ilmastikutingimuste eest nagu külm, kuum jne.

See pakub metsloomadele head elupaika ja võimaldab looduslikku uuenemist

See meetod pakub metsloomadele varaseid toiduallikaid.

Selle meetodi puhul on mulla erosiooni ja kahjustuse oht väga väiksem.


SEEMNEPUU

    Selle meetodi puhul jäetakse raiutud alale viis või enam hajutatud puud, lähtudes nende külvivõimest, kasvukiirusest, vormist, tuulekindlusest ja seemnete tootmiseks tulevasest turustatavusest. metsa ülestöötamise hindSee viib paarisvanuselise taaskasvamiseni.


EELISED

See tagab päikese kasvu tingimused

See aitab kontrollida seemneallika liike ja fenotüüpseid omadusi

See on kasulik ka metsloomadele

Sellest on kasu ka kohapeal jäetud seemnepuudele, see võib muutuda tõrksateks või mahalangenud palgiks, mis on elupaigaks nii rähnidele kui ka teistele liikidele.


RÜHMA VALIK

 See on meetod, mille käigus raiutakse 40-50 aasta jooksul antud alal puid. See meetod on keerulisem, kuna on keeruline säilitada ühtse vanusega juhtimist, kuna mitut kokkulepitud puud on keeruline hallata jagatud ruumis. See võib olla kallis regenereerimismeetod, kuna see nõuab ulatuslikku haldamist ja sagedast juurdepääsu kogu varale.


EELISED

See on abiks metsa jätmisel looduslikule uuenemisele.

See vähendab taimeliikide rikkust ja arvukust.

See suurendab põõsaste ja rohttaimede mitmekesisust, mitte aga põõsaste ja puude tihedust.

See aitab suurendada varakevadiste rohtsete liikide mitmekesisust.


5. ÜKSI PUU VALIK

       Ühe puu valiku meetod on kõige intensiivsem meetod. Seda kasutatakse üksiku raiumiseks valmis või väheväärtusliku puu eemaldamiseks. Selle meetodi abil saavad metsad puitu toota igal ajal ja raiutud puude asemele võivad tekkida pidevalt uued seemikud.


EELISED

Selle meetodiga saame kasvatada kvaliteetseid suuri puid.

See soodustab allesjäänud puude kasvu, eemaldades erineva suuruse ja vanusega üksikud puud.

Ülekasvu ei eemaldata täielikult, mets jääb mitme vanuseklassiga püsiv.

See maksimeerib mõne liigi, näiteks suhkruvahtra jne, kasvu ja kvaliteeti.

Community Verified icon

rohkem lugeda.https://metsaabc.ee/


No comments:

Post a Comment

Miks metsamaa on hea investeering?

Metsad on olnud seal kõige meid ümbritseva algusest peale. Metsad tähendavad paika, mis on välja kujunenud ja olnud miljonite loomade ja tai...