Translate

Saturday 9 July 2022

MIKS METSAD ON OLULISED JA KUIDAS ME SAAKSE NEID KAITSTA

 Metsad on meie ökosüsteemi suur osa. Meie elu sõltub täielikult metsadest, see on koduks kogu metsloomale. Põhilised mugavused saame ainult metsast. Metsad aitavad ka kohalikel inimestel metsa majandamise kaudu elatist teenida. Võime seda pidada ka ravimite kaevanduseks.



Metsad on maailma suurim süsinikuhoidla. See annab hapnikku, mille kaudu me elame, ja see on kõige tähtsam. Mets on meie sissehingatava õhu loomulik puhastaja ja loomulik veefilter, mida joome või muudeks töödeks kasutame.


Meieigapäevane tegevus hõlmab otseselt või kaudselt metsasaadusi alates toidu söömisest kuni õppimiseni või muu tööni. See on üle poole maailma maismaaliikidest tarnija. Metsad annavad meile lugematul hulgal põhjusi neid kaitsta ja rohkem kasvatada. Maa kliima reguleerimisel on metsad olulised allikad.

 See annab meile väärtuslikku puitu. Metsade äravõtmine ei tähenda, et raiume ainult puid, see mõjutab halvasti kogu ökosüsteemi, mida me täna ei taju.

Oleme metsi pidanud iseenesestmõistetavaks ja nüüd maksame nende eest ning maksavad ka meie tulevased põlvkonnad. Mõned põhjused, miks metsad on olulised.


  1. VARJUPAIK

        Metsad on varjupaigaks kogu elusloodusele. See loob taimedele ja loomadele õhkkonna, mis aitab neil kasvada. Kliima muutudes rändavad liigid mujale ja sõltuvad ainult metsast. Mõned loomaliigid vajavad sarnaseid elupaiku nagu mets või mets ise. 80% maailma maismaa bioloogilisest mitmekesisusest elab metsades. 


  1. LOOMADE VÄLJASUREMINE

        Kuna meie nõudmised kasvavad iga päevaga. Samuti suureneb metsade raie. Viimase 50 aasta jooksul oleme arengumaade metsade eemaldamise tõttu kaotanud oma kriitilised taime- ja loomaliigid. Meie areng on muutunud meie ökosüsteemile ja bioloogilisele mitmekesisusele ohtlikuks. Peame oma bioloogilise mitmekesisuse säästmiseks välja pakkuma mõned alternatiivid. 


  1. SUURENDAGE VIHMA

                   Metsad kasvavad seal, kus on piisavalt sademeid. Metsas olevad puud võtavad pinnasest vett ja viivad selle atmosfääri. Puude lehed on nagu kinnihoidjad, mis vihmasaju tekitades aurustuvad. Seda protsessi nimetatakse evapotranspiratsiooniks. 


  1. VÄLTIDA ÜLEUPJUTUSI

     Taimede juured kinnitavad need mullast ja seovad mulla kokku. Metsade hävitamine võimaldab pinnasel erodeerida. See vähendab mulla viljakust. Pinnase pinnase erosioon vähendab mulla võimet absorbeerida vihmavett. Seega on üleujutuste vältimiseks oluline metsa olemasolu.


4. ÕHK ME HINGAME

       Kõige olulisem asi, mida metsadest saame, on õhk, kui me need hävitame, hävime automaatselt, sest meil pole elamiseks elementaarset asja, mis on õhk. Ja pärast seda pole meie elul väärtust ega maad.


  1. ANNAB RAVIMEID

        Meie metsad on suurepärane ravimite allikas. Farmaatsiatööstuses ravimite tootmiseks kasutatakse nii palju ravimtaimi ja puid. Varem, kui haiglaid veel polnud, kasutati neid taimi ja puid nii kasulike ravimite valmistamiseks.



Ainult metsade tähtsuse teadmisest ei piisa. Peame astuma teatud samme nende ärahoidmiseks, et meie tulevane põlvkond ei peaks kannatama selliste loodusvarade nagu metsade ja nende eeliste puudumise all. Mõned sammud, mida saame metsade ennetamiseks ette võtta.

KUIDAS SAAKSE NEID VÄLTIDA

  1. HARIDA KÕIKI

          Üks suuremaid puude langetamise ja metsade vähenemise põhjuseid on teadmiste ja hariduse puudumine. Üks inimene ei saa midagi teha, kui kõik ei tea ümberringi toimuvast ja saavad teadmisi, et igaüks saaks anda oma otsast kasvõi väikese panuse meie bioloogilise mitmekesisuse, meie ökosüsteemi kaitsmiseks.

  1. FSC SERTIFITSEERITUD TOOTED

          Kasutame igapäevaselt suurel hulgal metsasaadusi, mis kulutavad suure osa metsandusest. Forest Stewardship Council (FSC) sertifikaat antakse keskkonnale sobivatele ja majanduslikult elujõulistele metsadele. Kasutades FSC-sertifikaadiga tooteid, saame tagada, et kasutame FSC-sertifikaadiga metsasaadusi, mis ei kahjusta keskkonda.

  1. SÄÄSTKE JA ISTUTAGE ROHKEM PUID

         Olemasolevate puude langetamine ja uute puude istutamine ei aita kunagi metsi säilitada. Peame säästma olemasolevaid puid ja metsi ning istutama rohkem puid, et säästa keskkonda. 

  

  1.  VÄHENDAGE RAIST

           Tänapäeval inimesed ei mõista, mida raiskavad. Kasutame paljusid asju, mida saame metsast ja puudest. Me kasutame selliseid asju, nagu see ei lõpe kunagi, kuid igal asjal on lõpp, nii on ka metsadel ja puudel ning kui me ainult raie lõikame ja ei istuta neid, on seal peaaegu kõigest puudus ja väljasuremine. 


  1. LÕPETAGE METSARAADAMINE

          Metsade ennetamiseks peaksime peatama ka metsade raadamise. Kuna metsade hävitamisel on ökosüsteemile kahjulik mõju. Kaotame oma erinevat tüüpi taimestikku, kahjustame looduslikke elupaiku, häirime veeringlust jne.  

KOKKUVÕTE

      Metsad on oluline osa igaühe elust maa peal. Ilma nendeta pole me midagi, nagu me neilt oma elu saame. Me peame mõistma metsade tähtsust ja teadvustama seda kõigile, et seda oleks lihtne ära hoida nii meil kui ka meie tulevastel põlvkondadel.

More read: https://metsahooldus.blogspot.com/2022/06/puidu-ulestootamine-talumetsanduses.html


No comments:

Post a Comment

Miks metsamaa on hea investeering?

Metsad on olnud seal kõige meid ümbritseva algusest peale. Metsad tähendavad paika, mis on välja kujunenud ja olnud miljonite loomade ja tai...