Translate

Thursday 16 June 2022

Millest kujuneb metsa ja maa hind?

 Metsa ja maa tehingute hinnakujundus ei ole kivisse raiutud, vaid selle määravad erinevad asjaolud. Kuigi metsamaa ja põllumaa tunduvad esmapilgul võrreldavad kinnisvaratüübid, tuleb metsakinnistute ostmisel ja müügil silmas. Allpool oleme välja toonud mõned kõige olulisemad aspektid, mis mõjutavad maatüki väärtust ja hinda, nii metsa- kui ka põllumajandusliku maatüki väärtust ja hinda.



Metsamaa maksumust mõjutavad elemendid

Metsamaa hinna kujunemine on tihedalt seotud Eestimaa uhkuse ja naudinguga, puiduga. Siiski on kindlasti ka muid elemente, mida tuleb selles menetluses arvesse võtta.

Metsa

liigiline koosseis ja vanuseline struktuur Metsamaa liigiline koosseis ja vanuseline struktuur on hinna määramisel kõige olulisemad elemendid. Kõige väärtuslikum on küpse metsaga metsamaa, st maa, millelt saab kohe uuendusraiet. Selline hinnakujundus on mõistetav, sest metsa õitsenguks kulub aastakümneid ja põlvkondi. Kui soovite kohe raha tootma hakata, on kõige parem osta kallimad küpse metsaga krundid, samas kui istandused ja keskealiste puudega metsaalad sobivad ideaalselt pikaajaliseks investeeringuks.

Elupaigatüüp

Puidu kvaliteet ja metsa kasvukiirus on otseselt seotud metsa keskkonnaga, st kas pinnas on kasvavale liigile sobiv. Uue istanduse rajamisel on elupaigatüübi sobivus väga oluline, sest kasvukohatüübi ja liigi hea kooskõla annab tulemuseks tervema ja elujõulisema metsa, mis tulevikus rohkem teenib.

Põllumajandusmaa hinda mõjutavad elemendid

Teatud elementidel on põllumajandusmaa hinna kujunemisel otsustav mõju. Enne metsa- ja põllumaa hinda mõjutavate ühiste elementide käsitlemist on oluline tähele panna järgmisi põllumajandusmaa hinda mõjutavaid tegureid.

Kas Põllumajandusmaa on PRIA andmebaasis?

Põllumajandusmaa hind on seotud selle registreerimisega PRIA põllumassiivide registris järgmiselt: mida suurem protsent põllumassiivist on arvele võetud, seda kõrgem on põllumassiivi hektarihind. Põhjus on lihtne: PRIA põllumassiivide registris kantud maad saavad taotleda maakorraldust tõhustavaid vahendeid.

Millised muutujad mõjutavad metsa- ja põllumaa hinda ja väärtust?

Vaatamata märkimisväärsetele põhierinevustele metsa- ja põllumaa vahel, mängivad mõlema puhul hinna kujunemisel võrdset rolli mitmed ühised tegurid. Kruntide väärtust mõjutavad esmased aspektid on järgmised:

Sõli

viljakus Metsa- ja põllumajanduskinnistu hinna määramisel mängib olulist rolli mulla viljakus või kvaliteedireiting. Sel juhul tähendab parem mullaviljakus kõrgemat hinda. Kui metsamaa puhul tähendab viljakas pinnas üldjuhul kiiremat kasvu ja metsa paremat kvaliteeti, siis põllumaa puhul on mulla väärtus üks olulisemaid aspekte.

Mulla väärtuse määravad muu hulgas selle koostis, režiimid, omadused ja niiskus. See tähendab, et omanik saab oma kinnistul oleva pinnase väärtuse tõstmiseks targalt tegutseda. Pärast uuendusraiet saab metsaomanik tavaliselt oma maad täiustada (näiteks märja pinnase korral kraavide rajamisega), põllumaa viljakust saab aga muuta väetades või põllul sööti jättes.

Asukoht ja juurdepääsetavus

Metsadele ja põllumajanduspiirkondadele on suhteliselt lihtne juurdepääs. Rasketehnika on vajalik nii metsa majandamiseks kui ka põllumajanduseks ning raiutud puit ja põllumajandussaadused tuleb krundilt ära vedada. See tähendab, et mugavate juurdepääsuteedega maatükke hinnatakse palju kõrgemalt.

Metsamaa puhul tuuakse sisse uus mõõde: mida lähemal on mets suurlinnadele ja kokkuostjatele, seda kõrgem on metsamaa hind, kuna see hõlbustab puidu müüki metsalõikuri poolt.

Krundi mõõtmed

Nii metsa- kui ka põllumaa kinnistutel hinnatakse suuremaid portsjoneid suuremaks. Seletus on lihtne: suurema ala haldamine on lihtsam ja odavam. Metsa majandamise mõttes võrdub suurem maatükk vähem metsamasinate transporti ja logistikat.

Sama võib öelda ka põllumajandusmaa kohta. Suuremaid ja korraga valmivaid töid sisaldavaid maatükke on palju lihtsam hallata, eriti suurtel põllumajandusettevõtetel, kelle maaportfell võib hõlmata krunte üle Eesti.

Loodushoiust ja

-korraldusest lähtuvad piirangud Majandamispiirangud kehtivad osadele kaitsealade looduslikele rohumaadele ja rannaniitudele, vaatamata sellele, et looduskaitselised piirangud mõjutavad suuresti metsamaad. Olenemata sellest, kas piirkond on looduskaitseala, looduspark, sihtkaitsevöönd, Natura 2000 ala või haruldaste liikide pesitsuskoht, on piirangute ja majandamispiirangute raskusaste erinev. Mida rangemad on limiidid, seda madalam on hind vastavalt pöidlareeglile. Enamasti saavad kaitsealade maaomanikud siiski taotleda erineva suurusega toetusi.

Soovid osta või müüa metsa- või põllumaad?

MetsaABC on metsafirma, mille meeskonnal on üle kahe aastakümne pikkune kogemus kohalikul metsaturul metsamaa tehingute ja majandamisega, mis on andnud neile teadmised, mida nad saavad oma klientide heaks tööle panna. Kas vajate abi metsakinnistute ostmisel ja müügil? MetsaABC aitab teil leida parima pakkumise.

Soovid soetada metsamaad? MetsaABC pakub erinevaid metsakinnistute müügiks ja ostuks erineva suurusega krunte – vali lihtsalt oma vajadustele kõige sobivam! ReadMore:https://metsahooldus.blogspot.com/2022/06/mis-on-aktiivne-metsamajandamine.html

No comments:

Post a Comment

Miks metsamaa on hea investeering?

Metsad on olnud seal kõige meid ümbritseva algusest peale. Metsad tähendavad paika, mis on välja kujunenud ja olnud miljonite loomade ja tai...