Translate

Saturday 11 June 2022

Kas põllumaa on tulus investeering?

 Üürikorterit ja ärikinnisvara mainitakse sageli kinnisvarainvesteeringute teemalistes vestlustes. Siiski on metsakinnistute või põllumaa ost-müük investeeringuna märksa harvem, hoolimata sellest, et see on palju turvalisem ja kohati ka tasuvam. Näiteks kui ostsite 2004. aastal Tallinnas korteri, oli mediaanhind 2018. aastal tõusnud 150 protsenti. Seevastu metsa- ja põllumaa mediaanhinnad tõusid selle ajaga vastavalt 248 protsenti ja 757 protsenti. Põllumajandusmaale investeerimine oli ligikaudu kolm korda tulusam, stabiilsem ja vähemate ohtudega kui pikaajaline liisitud kinnisvarainvesteering.



Mis kasu on põllumajandusmaasse investeerimisest?

Maailma üha kasvav rahvaarv nõuab üha suuremaid toidukoguseid, mille lõppu pole näha. Kasvav nõudlus toiduäris tõstab põllumaa väärtust kõikjal maailmas, sealhulgas Eestis. Vaatamata majandustsükli tõusudele ja mõõnadele, mis kinnisvaraturul perioodiliselt tagasilööke põhjustavad, jätkab põllumajandusliku kinnisvara väärtus pidevat ja etteaimatavat tõusu. See tähendab, et põllumajandusmaa investeeringule tasub mõelda, kui tahad oma vara hoida ja järjepidevalt kasumit teenida.

Põllumajandusmaale investeerimine, erinevalt korterite või äripindade üürimisest, vajab vähem praktilist lähenemist ning võimaldab vältida mitmekordseid lepinguid ja fikseeritud tasusid (nt kommunaalkulud). Põllumajandusmaa rentimisel on tüüpkäsitlus sõlmida ühe rentnikuga pikaajaline rendileping ja delegeerida maakorraldus neile.

Lisaks otsivad põllumajandusettevõtted üha enam võimalusi põllumajandusliku kinnisvara soetamiseks seoses rendihindade tõusuga, mistõttu on põllumaa suhteliselt likviidne investeering. Kuna nõudlus maa järele on suur, on turul alati suur hulk ostjaid, kes soovivad seda sobival hetkel ja õige hinnaga osta.

Kes saavad kasu põllumajandusmaa investeeringutest?

Põllumajandusmaa on hea investeering nii varade säilitamiseks kui ka püsiva kasumi teenimiseks, kuna selle väärtus on püsiv või pidevalt tõusev. Renditulu võib ulatuda 20–100 euroni hektari kohta, olenevalt krundi asukohast, ligipääsetavusest, mullaviljakusest ja nõudlusest. Keskmine hektari maksumus on umbes 50 eurot. Kuid selleks, et igal aastal kasumit teenida, peab põllumaa suurem olema.

Kes soovib rohkem investeerida ja vähem oma struktuuri majandada, võib kaaluda põllumaa ostmist. Haritava maa kaasamine investeerimisportfelli tagab järjepideva investeeringute kasvu ja prognoositava liisingutulu. Aastatel 2004–2018 tõusis põllumaa mediaanhektarihind 757 protsenti, mis näitab, et varakult haritavasse maasse investeerinud said märkimisväärset kasu. Hinnatõusu peamisteks teguriteks on olnud erinevad EL-i eelised. Laienemisruumi on veel, sest põllumajandusmaa hind hektari kohta ei vasta veel Põhjamaade omale.

Kuidas saate oma põllumaainvesteeringutest kasu saada?

Põllumajandusmaad antakse reeglina ühele rentnikule pikaajalise lepingu alusel rendile, kusjuures krundi väärtus areneb pidevalt. Siiski on oluline jälgida, kuidas rentnik teie maad majandab, et selle väärtus säiliks – liigne harimine, väetised ja taimekaitsevahendid kahjustavad maa väärtust.

Üüritulu, lihtsam majandamine võrreldes elamu- ja ärikinnisvara või metsaga ning pidev ja mõistlik hinnatõus aitavad kaasa põllumaainvesteeringu tasuvusele.

Mida tuleks enne põllumaa ostmist arvestada?

Põllumajandusmaa on suurepärane investeering neile, kes otsivad madala riski ja tööjõuga investeeringut. Ainsad kohustused, mis pärast omandamist üle jäävad, on leida mõistliku rendihinnaga usaldusväärne partner, kellega pikaajaline liisingleping läbi rääkida ning oodata maa väärtuse tõusu nõudluse kasvu ja toidusektori vältimatu laienemise tõttu. . Põllumajandusmaale investeerides tuleb siiski meeles pidada mõnda asja:

  • see on madala riskiga ja pikaajaline investeering.

  • Investeeringu tasuvuse tagamiseks kasutatakse tavaliselt regulaarset renditulu, vähest haldustöö vajadust ja põllumaa hinna järjepidevat kasvu.

  • Kuna turul on nii palju võimalikke ostjaid, on investeeringust igal hetkel üsna lihtne väljuda.

  • Märkimisväärse aastakasumi teenimiseks peate tegema suurema investeeringu.

  • Haritava maa maksumus on järk-järgult tõusnud, tõustes aastatel 2004–2018 757 protsenti. Laienemist soodustavad peamiselt ELi toetused.

MetsaABC on Eesti metsafirma, mille meeskonnal on rohkem kui kahe aastakümne pikkune kogemus kohalikul metsaturul. Teenused hõlmavad metsa majandamist ja ülestöötamist, millega koos pakutakse ka hakkepuidu, metsakinnistu, kasvava metsa, võsa kasvatamise jms müüki-ostmist. Küsimuste, teabe ja metsateenuste korral võtke ühendust!

No comments:

Post a Comment

Miks metsamaa on hea investeering?

Metsad on olnud seal kõige meid ümbritseva algusest peale. Metsad tähendavad paika, mis on välja kujunenud ja olnud miljonite loomade ja tai...