Translate

Tuesday 5 July 2022

Kuidas säästa metsaressursse?

 Igaüks peab mõtlema metsaressursside säästmisele, kuid on näha, et inimesed ei tea, mis metsaressurssidega toimub. Puudub hea metsaressursside säilitamise süsteem ja on näha, et sellel on tohutu mõju meie keskkonnale. Metsaressursside säilitamiseks on mitmeid viise ja neid on mainitud järgmiselt:

Reguleeritud ja planeeritud puude raie läbimine

Metsa raadamine on toimunud ja selle põhjuseks on puude äriline raie. Maailmas on erinevatel eesmärkidel kasutatud 1600 miljonit kuupmeetrit puitu ja seda hinnanguliselt. Puude puhul on tegemist mitmeaastaste ressurssidega, kuid puude raiumine toimub massiliselt ja puude elustamine muutub iga päevaga keeruliseks. Kiiresti on vaja puude raiet paremini reguleerida ja selle protsessi reguleerimiseks saab kasutada mõnda meetodit.

Lageraie ja valikraie on mõned reguleeritud puude raieviisid, mida saab kasutada metsaressursside säilitamiseks. Oluline on sama grupi puude raiumine valitud alal ning samuti tuleb meeles pidada, et neid puid ei tohi nii suures koguses raiuda, et nende taaselustamine muutub väga raskeks. Puude lõikamisel peaks olema vahe, et väikesed puud saaksid suureks kasvada ja juba kasvanud puud saaks lõigata ning nii saab võimalikuks ka puude säästmine.

MetsaABC pakub kõikvõimalikke metsaga seotud teenuseid, sealhulgas metsakinnistute müüki ja ostmist ning kasvavat metsa ostu ja müüki.


Metsatulekahju ohjamine on oluline

Metsa on hävinud erinevates maailma piirkondades ja see hävimine on toimunud ainult seetõttu, et kui metsatulekahju on alguse saanud, muutub see üsna raskesti kontrollitavaks. Tulekahju saab alguse loomulik protsess ja see võib toimuda kas äikese tõttu või hõõrdumisest, mis võib tekkida puude vahel mõnel põhjusel, näiteks kiire tuule tõttu. Metsatulekahju võib ka iga mees tahtlikult või ka tahtmatult. Ainuüksi hinnanguliselt aastatel 1940–1950 sai USA-s kahjustada 21,5 miljonit aakrit puitu ja aastatel 1955–1964 toimus 1175664 metsatulekahju. Need numbrid näitavad, et metsatulekahjud võivad metsaressursside säilimisele laastavalt mõjuda. Oluline on lähtuda kindlast plaanist, et isegi kui mõni tulekahju leiab aset, saaks selle võimalikult kiiresti kustutada ja vastutus peaks jääma koha administratsioonile.

 cMõeldes metsa uuendamisele ja metsastamisele

Hea planeerimise korral saab metsa uuendamist paremini teha ja selleks on nii looduslikke kui ka kunstlikke meetodeid. Ja kui on alasid, kus metsa uuendamine on võimalik, saab kohalik omavalitsus juurutada metsauuendusprogramme ja alustada paremini istandustega, et suurendada metsastust konkreetses piirkonnas. Pindala ja metsa vahel valitseb tasakaal ning see näitab, et üha rohkem puid saab parema keskkonna nimel kasvatada.

MetsaABC on kahe aastakümne pikkune kogemus Eesti kohalikul metsaturul metsa ülestöötamise ja majandamisega. Lisaks metsateenustele tegelevad nad ka kasvavate metsade ostu-müügiga.

Kuidas kaitsta metsa

See ei puuduta ainult ärilist puude raiumist, vaid ka loomade korraldamata karjatamist. Oluline on läbi mõelda kõik aspektid, mis võivad metsa kahjustada. Korraldatud karjatamine aitab koostada plaani metsa kaitseks ja kui toimub ka äriline puude raiumine, tuleb sellega tegeleda õige strateegiaga, et nii palju puid korraga ei kannataks. Metsapuid saab kaitsta keemiliste pihustite ja antibiootikumidega, mis hoiavad eemal nii seened, viirused kui ka rooste.

Kuidas saab valitsus metsade kaitses rolli mängida?

Riiklikud omavalitsused ja ka omavalitsused võivad metsa säilitamisel mängida väga olulist rolli ja saavad metsa säilitamise nimel palju ära teha. Valitsus peab vastu võtma seaduse, mis tagab, et metsade säilitamise eest hoolitsetakse prioriteedina. Aeg-ajalt tuleb metsaressursi uuringuid teha, et metsa seisukorda paremini teada saada. Samuti on oluline, et valitsus läbiks metsaalade kategoriseerimise ja tagaks selle, kas konkreetne metsaala vajab kaitseks rohkem või vähem tähelepanu.

Kasv võib jätkuda suuremate puude raiumisel tänu valikraietele, metsaraietele ja muudele tavadele, mille abil saab metsi rahumeelselt säilitada.

Parema analüüsi jaoks on vajalik säilinud metsaalade õige piiritlemine. Samuti on oluline, et valitsus pööraks tähelepanu aladele, kus saaks metsauuenduse teha ja mis võib aidata kasvatada üha rohkem puid haljastuse ja looduskeskkonna jaoks.

More read: https://metsahooldus.blogspot.com/2022/06/mis-on-aktiivne-metsamajandamine.html



No comments:

Post a Comment

Miks metsamaa on hea investeering?

Metsad on olnud seal kõige meid ümbritseva algusest peale. Metsad tähendavad paika, mis on välja kujunenud ja olnud miljonite loomade ja tai...