Translate

Saturday 13 August 2022

MIS ON KLIIMAMETSAKAS?

 


Metsad on bioloogilise mitmekesisuse jaoks olulised ja pakuvad ühiskonnale palju kasu. Puidu tarnimine toorainenaon oluline eelis; metsad pakuvad ka mittepuidutooteid, nagu marjad ja seened, ning võimalusi puhkamiseks. 

Oluline on see, et metsad mängivad kliimamuutuste leevendamisel üliolulist rolli, kuna need vähendavad ja eemaldavad atmosfäärist CO2 kontsentratsiooni ning võivad aidata kaasa maailmamajanduse dekarboniseerimisele. 

Metsade raadamise ja metsade seisundi halvenemise vähendamine vähendab kasvuhoonegaaside heitkoguseid, säästev metsamajandamine võib säilitada või suurendada metsa süsinikuvarusid ja neeldajaid ning puittooted võivad säilitada heitemahuka materjali asendajaid. 

Kliimamuutused intensiivistavad häireid, nagu metsatulekahjud ja kahjurite puhangud, ning suurendavad mõju metsadele ja pinnasele, nagu tootlikkuse muutused, taimeliikide muutused ja igikeltsa sulamine. Seetõttu on vaja kliimamuutustega kohaneda. Kuna kliimamuutuste mõjud on piirkondlikult spetsiifilised, peavad kõik kohanemismeetmed olema kohandatud piirkonna vajadustega. See suurendab ka kasvava metsa müüki.   

Kliimametsandus on terviklik lähenemisviis metsa majandamise suunamiseks. See läheb kaugemale säästvast metsamajandamisest ja on midagi enamat kui lihtsalt süsiniku talletamine metsa ökosüsteemides ja puidupraktikas. See hõlmab kliimamuutustega kohanemist ja püüab saavutada sünergiat teiste metsafunktsioonidega, nagu ökosüsteemiteenused ja bioloogiline mitmekesisus. 

Kliimatark metsandus võtab arvesse kogu metsa ja puittoodete väärtusahelat, sealhulgas materjali ja energia asendusmõjusid, mida praeguse raamatupidamistava kohaselt metsandusega ei seostata. 


See salvestab süsinikku metsadesse ja puittoodetesse, asendab fossiilseid tooraineid ja tooteid ning investeerib bioloogilisse mitmekesisusse ja metsade majandamisesse, et muuta mets muutuvatele kliimamuutustele vastupidavamaks. See on kiireim ja pikaajalisem viis, kuidas metsad aitavad kaasa kliimamuutuste leevendamisele. 


 Levinud kliima-arukad metsandustavad hõlmavad järgmist:

  1.  Ülerahvastatuse piiramiseks ja jätkusuutliku kasvu soodustamiseks tehakse harvendus- ja raieoperatsioone. 

  1. Kütusekoormuse haldamiseks ja metsloomade ohu vähendamiseks ettenähtud tuletõrjerakenduste abil. 

  1. Koha ettevalmistamisega seotud tavad, nagu allapanu ja herbitsiidide väljakirjutamine, võivad aidata puid kaitsta end praeguste ja uute ohtude eest, nagu kahjurid ja konkureeriv taimestik. 

  1. Metsade ulatusliku kadumise tõenäosuse vähendamiseks tuleks istutada erinevaid liike

  2. või geneetilisi tunnuseid. 

MIKS PEAKSIME HARJUTAMA KLIIMATARKAST METSANDUST


Kliimatark metsandus on kujunemas säästva metsamajandamise oluliseks osaks. Põhjuseid, mis panevad meid oma metsamaa ja metsasaaduste kaitsmiseks kliimatarga metsandusega tegelema, on palju. Vaatleme mõningaid eeliseid:

1. Kui me tegeleme kliimaaruka metsandusega, ei suuda kliimastressis puud end kaitsta nii kohalike kui ka võõrliikide kahjurite ja haiguste eest.

2. Suurenenud põud, äärmuslikud ilmastikunähtused ja metsastress suurendavad metsatulekahjude ohtu, st peaksime praktiseerima kliimatarka metsamajandust. 

3. Põhja- ja pinnavee kättesaadavus ning kasutatavuse kõikumine koos sademete hulga muutumisega ning nende tegemiseks vajame kliimatarka metsandust.  

4. Sööda ajastus ja kättesaadavus muudavad temperatuuri ja metsloomade populatsioone. 

5. Suurenenud atmosfääri süsinikdioksiid võib suurendada puidu kasvu ja see kasv sõltub vee olemasolust, seda saab suurendada kliimatark metsanduse abil.  


Kliimatark metsandus salvestab metsas süsinikku ja puittooted asendavad fossiilseid tooraineid ja tooteid ning investeerivad bioloogilisse mitmekesisusse ja metsade majandamisse, et muuta metsad muutuvale kliimale vastupidavamaks. 

See on kiireim ja pikaajalisem viis, kuidas metsad aitavad kaasa kliimamuutuste leevendamisele. Samuti aitab see suurendada metsa müük. 

 Loe lähemalt: https://metsahooldus.blogspot.com/2022/07/peab-teada-puitast-kasutatud-tooted.html



No comments:

Post a Comment

Miks metsamaa on hea investeering?

Metsad on olnud seal kõige meid ümbritseva algusest peale. Metsad tähendavad paika, mis on välja kujunenud ja olnud miljonite loomade ja tai...