Translate

Wednesday 6 April 2022

Metsamaa müük-ost | Metsa ABC

 

Metsa müük võib toimuda mitmel viisil. Metsaomanik saab kinnistult metsa (metsamaterjali) müüa vaid sõlmides metsafirmaga raieõiguse võõrandamise lepingu või tehes raietöid metsas iseseisvalt. Metsaomanik müüb metsamaa koos sellel oleva puistu ja elusloodusega, mis on tavaliselt eelistatud valik ja annab suurema üldväärtuse. Metsa ABC on mersifarma, mis tegeleb ka kasvava metsa ost-müügiga.

Metsa müüakse läbi Notari, kes koostab ostu-müügilepingu.


55% Eesti metsadest on erametsaomanike omandis!


Omanikud loodavad uuendusraiete järgsele looduslikule juurdekasvule, piirates kvaliteetse puidu tulevasi põlvkondi ja rahalisi hüvesid.

Metsaomanikuks olemine on au ja privileeg, kuid sellega kaasneb ka kohustus jälgida, kaitsta ja ennetada metsa seisundit paljude ohtude eest. Kui kaalute metsa müüki, on oluline ette planeerida, et tagada parim hind ja uus omanik, kes kinnistu eest hoolitseb.


Kuidas saada metsamüügil parim pakkumine?


Kahjuks ei ole olemas universaalset meetodit, mis annaks teie metsakinnistule alati parima võimaliku hinna. Metsaomanik seevastu saab anda endast parima, et ostuhuviliste seast kõige suurem diil avastada. Enamikul juhtudel on parima hinna saamine sama lihtne kui ideaalse kinnisvaraomaniku leidmine, kes on teie kinnisvarast tõeliselt huvitatud. 


Metsa saab seevastu müüa mitmel viisil.

  • Müüa otse metsafirmale.

  • Metsamaad on enampakkumisel.

  • Kõrval asuva kinnistu omanikud on huvitatud kinnistu ostmisest.


Metsafirmale müüdud metsakinnistu:


Kui müüte oma metsakinnistut metsafirmale, veenduge, et tegemist on hea mainega ettevõttega, eriti kui soovite seda vastutustundlikult majandada. Kindlasti tasub hankida hinnapakkumisi mitmetelt organisatsioonidelt, nii kinnistu vahetus läheduses asuvatelt organisatsioonidelt kui ka suurematelt metsafirmadelt üldiselt.


Kui soovid ka erapooletut vaatenurka, võid küsida sisendit kohalikult metsaühistult, Keskkonnaameti keskkonnaspetsialistilt või lähikonna metsaseltsilt. Ühendust saab võtta ka RMK või SA Erametsakeskusega.


MetsaABC maksab metsamaa eest alati õiglast hinda, nagu on kirjeldatud nende Metsahinna kokkuvõttes. Vaatamata asjaolule, et iga kinnisvara on ainulaadne, on hinnad tavaliselt tasakaalustatud vastavalt turutingimustele.


Enampakkumise korras müüa metsamaad:


Kui omad metsamaad, saad selle müüa enampakkumisel, kus osalevad metsafirmad ja teised ettevõtted.


Parema hinna saab, kui müüte metsamaad metsaoksjonil, kuid vahendustasu tuleb maksta oksjonipidajale, kui müüte otse metsafirmale, kes tasub kõik vahendustasud ja notaritasud. Kuigi sageli eelistatakse raieõigust müüa oksjoniportaali kaudu, saavutatakse metsamaa parim hind enamasti just õige ostja leidmisega.


Metsa tasub müüa metsaoksjonil, eriti kui oled juba pikemat aega ise oma metsa majandanud ja oled kursis metsa tervisega ehk oled kindel maal oleva puistu kvaliteedis ja muudes kriteeriumides . Kui müüte metsa oksjonil, peaksite määrama metsale miinimumhinna, vastasel juhul ei pea te seda müüma.


Metsa müük naaberkinnistu omanikule/omanikele:


Metsa majandamine on pikaajaline ja kulukas ettevõtmine, mistõttu on arvukate kinnistute omamine üksteise lähedal soodne metsamajandusorganisatsioonidele (logistika jne). Sellest tulenevalt tasuks esialgu küsida lähedalasuva kinnisvaraomaniku kohta. Tihti on naaberkinnistu või seda ümbritseva kinnistu omanik huvitatud sinu oma ostmisest.


Võtke vastu pakkumisi paljudelt metsafirmadelt ja pidage nõu oma kohaliku metsafirmaga, kes oskab teile kahtlemata head nõu anda.


Metsamaa hindamine metsaomanikule


Metsa müümiseks võite palgata metsamaakleri, kuid võite ka ise hinnata metsaala väärtust. Metsa hektari hinnad jäävad vahemikku 1000 €/ha (lagune metsamaa) kuni 20 000 €/ha (küps mets).


Näiteks metsamaa kõige kulukam hektarhind oli 2018. aastal Võrumaa kinnistutel, mille hektari hind oli keskmiselt 17 200 eurot, kuid see oli pigem erand kui reegel.


MetsaABC on Eesti kogemustega metsaettevõte, mis pakub erinevaid metsateenuseid nagu metsa ülestöötamine ja majandamine koos metsakinnistute, hakkepuidu, kasvava võsa ja kasvava metsa müük- ost. Võtke nendega ühendust juba täna, et saada rohkem teavet nende teenuste kohta!



Source URL:- https://www.reddit.com/user/metsaABC/comments/twqlbb/metsamaa_m%C3%BC%C3%BCkost_metsa_abc/

No comments:

Post a Comment

Miks metsamaa on hea investeering?

Metsad on olnud seal kõige meid ümbritseva algusest peale. Metsad tähendavad paika, mis on välja kujunenud ja olnud miljonite loomade ja tai...